Mitä minun tulee ottaa huomioon talven matkailuautoreissulla?

Lue tästä vinkit talviseen matkailuautoiluun !

Matkailuauto mahdollistaa luonnon, retkeilyn ja intohimoisen talviurheilun yhdistämisen. Lomat lumen keskellä kylmässä pakkasessa ovat erityisen nautinnollisia, kun päivän päätteeksi voi palata lämpimään ja viihtyisään matkailuautoon. Talvinen oppaamme tarjoaa kattavan paketin vinkkejä, joiden avulla voit nauttia matkailuautoilusta täysin siemauksin myös talviolosuhteissa. 

Tästä artikkelista löydät tietoa mm. seuraavista aiheista: 

  • Minne suunnata matkailuautolla talvella?
  • Mitä talviasuttavuus tarkoittaa?
  • Lämmitysjärjestelmät matkailuautoissa?
  • Varusteet talvireissulle?
  • Matkailuauton laittaminen talviteloille?

Touring Carsilla haluamme, että matkasi on aina onnistunut ja mukava, riippumatta vuodenajasta. Tarjoamme sinulle laadukkaat ja luotettavat matkailuautot sekä asiantuntevaa palvelua, olitpa sitten ostamassa tai vuokraamassa ajoneuvoa meiltä. Asiakkaanamme voit luottaa siihen, että apu on aina yhden puhelun takana. 

Laskettelu 

Matkailuajoneuvo tarjoaa paljon mahdollisuuksia talvimatkailijalle. Laskettelureissut saavat aivan uudenlaisen vivahteen, kun mäestä voi laskea suoraan omaan keittiöön haukkaamaan mieluista evästä ilman kahviloiden ruuhkia. Myös hiihto-, lumikenkäily- ja vaellusreissut nousevat aivan uudelle tasolle, kun lumen keskeltä pääsee kuivattelemaan lämpimään matkailuautoon.  

Retkiluistelu 

Toisaalta talvella voi suunnata myös poispäin lumisista rinteistä johti kristallin kirkkaita jäitä, jotka suorastaan kutsuvat vetämään luistimet jalkaan. Hyvänä vaihtoehtona onkin lähteä retkiluistelemaan Köyliönjärven 15 kilometriä pitkälle retkiluisteluradalle, jolla osa porukasta voi kulkea mukana myös potkukelkalla. Toinen loistava kohde retkiluisteluun on Rantasalmi, jossa pääsee luistelemaan Saimaan jäällä, eikä jäisillä kivikkorannoilla pesivien saimaannorppien bongailu ole kovinkaan harvinaista. Muistakaa varoa norppien kovertamia hengitysavantoja! 

Maisemat  

Matkailuautolla matkustaminen tarjoaa mahdollisuuden nauttia upeista maisemista sekä ajon aikana että pysähdyspaikoilla. Rengastien henkeäsalpaavat merisumuiset jäämaisemat ovat kokemisen arvoiset. Toinen vaihtoehto on Korouoman jylhä rotkolaakso, jonka seinämät kohoavat jopa 130 metrin korkeuteen. Tämä kohde on erityisesti jääkiipeilystä innostuneiden suosiossa, sillä talvisin seinämiin muodostuu upeita, pystysuoria jääputouksia, joissa voi harrastaa jääkiipeilyä. Lumikenkäilijälle tarjoutuu parhaat maisemat Oulun ja Kuusamon välissä sijaitsevalla Iso-Syötteellä, joka on tunnettu koko maan muhkeimmasta tykkylumesta. Maamme eteläisin tunturi onkin paras paikka ihailla lumisia maisemia. 

Revontulet 

Matkailuauton lämmöstä on mukava katsella revontulten tanssia taivaalla, ja kattoikkunasta avautuu usein mitä ihmeellisin maisema. Suuntaa kauas kaupungista lämpimien juomien ja eväiden kanssa. Pakkasen salliessa voit tähystellä taivasta myös ulkona ja palata tarvittaessa lämpimään autoon evästämään tai keittämään kuumaa glögiä.  

Matkailuauto on kätevä myös valokuvaajille, sillä sen kanssa voi helposti vaihtaa paikkaa ja pysyä pitkään samalla kuvauspaikalla. 

Lofootit 

Pohjois-Norjassa sijaitsevat Lofootit ovat talvimatkailusta nauttivalle oivallinen kohde, joka näyttäytyy aivan erilaisena kesäsesongin ulkopuolella. Lofooteilla voi nauttia luonnon kauneudesta, kaamoksen valaisevista revontulista, safareista ja kulttuurista. Tiesitkö, että Lofooteilla lämpötila pysyttelee -5 asteen tienoilla koko talven? Se on siis oivallinen talvilomakohde kovia pakkasia karttaville. Pakkaa riittävästi vaihtovaatteita äläkä unohda villasukkia! 

Erilaisia talvimatkailutapoja on monia ja kohde jääköön teidän päätettäväksenne. Me Touring Carsilla tahdomme auttaa teidät matkaan mahdollisimman helposti! 


Talviasuttavuus 

Kaikista helpoin tapa lähteä talvimatkailemaan on talviasuttava matkailuauto. Talviasuttavassa matkailuautossa on lämmöneristykset seinä-, katto- ja lattiarakenteissa. Lisäksi niistä löytyy tehokas lämmitysjärjestelmä, joka toimii verkkovirran lisäksi kaasulla tai dieselillä, riippuen järjestelmästä. Lisäksi talviasuttavissa matkailuajoneuvoissa raikas- ja harmaavesisäiliöt on sijoitettu lämpöeristettyyn tilaan ja ne voivat olla lämmitettyjä. Näin vesijärjestelmän vedet eivät pääse jäätymään kovillakaan pakkasilla. Kaikki Suomessa myymämme autot ovat talviasuttavia, eikä niissä tarvitse hytistä kovissakaan pakkasissa vilttiin kääriytyneenä. 

Matkailuauton lämmitys 

Trumatic on ilmalämmitysjärjestelmä, jossa lämmin ilma virtaa suulakkeiden läpi ja lämmittää ajoneuvon nopeasti ja tasaisesti. Joissakin ajoneuvoissa lämmityksessä voi havaita pientä epätasaisuutta, jonka takia kylpyhuone lämpenee hieman muuta ajoneuvoa nopeammin, mutta siksi siitä saakin oivan paikan kuivattaa lumesta kosteat vaatteet. 

Alden nestekeskuslämmitysjärjestelmät jakavat lämmön tasaisesti koko asuinosaan ja usein myös ohjaamoon. Nestekiertoinen lämmitysjärjestelmä mahdollistaa tehokkaan lattialämmityksen, joka jää lämmitysajaltaan vain hieman hitaammaksi Truman ilmalämmitykseen verrattuna.  

Lämmitysjärjestelmän valinta on täysin makukysymys ja riippuu siitä, arvostaako nopeaa vai tasaista lämmitystä. Lisäksi allergikkojen kannattaa huomioida, että ilmakiertoisessa lämmityksessä pöly kiertää puhalluksen mukana jonkin verran. Yleisin lämmitysjärjestelmä Suomessa käytetyissä matkailuautoissa on ilmakiertoinen Truma.  

Vinkit talvimatkaan 

Talvella matkailu eroaa kesämatkailusta lähinnä pidempien reissujen suunnittelussa. Kesällä yöpyminen onnistuu miltei missä vaan ilman mitään ihmeellisiä suunnitteluja, mutta talvella on tärkeää, että matkan varrelta löytyy sähköpaikkoja ja huoltorakennuksia. Siispä talvisen reissun varrelle on hyvä suunnitella muutama yö leirintäalueelle.  

Kaamoksen keskellä monet leirintäalueet ja nähtävyydet sulkevat ovensa pienen kävijämäärän, vaikeiden kelien ja korkeiden kustannusten takia. Siksi nähtävyyksien ja leirintäalueiden talviaukioloajat kannattaa varmistaa etukäteen.  

Talvisella matkalla kannattaa huomioida keliolosuhteiden vaikutus matkantekoon painavalla ajoneuvolla. Ylämäkiin kannattaa ottaa riittävästi vauhtia, jarrutusmatkat pidentyvät herkästi ja näkyvyys saattaa olla paikoin heikkoa hidastaen matkaa. Teiden kunnossapito kannattaa varmistaa ennen matkalle lähtemistä, sillä lumeen juuttuminen tuskin kuuluu kenenkään lomasuunnitelmiin.  

Autoa kannattaa lämmittää yön yli ennen matkalle lähtemistä varmistaaksesi, että lähtö onnistuu ongelmitta. Mikäli ulkolämpötila laskee alle -25 asteen auto ei välttämättä starttaa ilman lämmitystä. Laita siis autosi lämpiämään 10–20 tuntia ennen lähtöä saadaksesi parhaan lomakokemuksen! 

Varmista, ettei vesijärjestelmä jäädy matkalla tarkistamalla, että säiliöt ja putket on lämmitetty tai, että ne sijaitsevat lämmitetyssä tilassa. Lisäksi kannattaa pitää pieni lämpö päällä koko reissun ajan, jotta täytetty raikasvesisäiliö säilyy sulana eikä pakkasvahti laske vesiä harakoille. 

Talvisin kaasua kuluu paljon enemmän kuin kesäkaudella, koska matkamökkiä on lämmitettävä ahkerammin. Pahimmillaan yhden kaasupullon kesto saattaa olla vain yhden tai kaksi vuorokautta. Täytä kaasupullot ennen lähtöä ja pidä niiden tilannetta silmällä matkan aikana. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa hyödyntää verkkovirtaa leirintäalueilla kaasun säästämiseksi. Lämpöä taas voi säästellä kulkemalla ovista liukkaasti niin sisätilan lämpö pysyy mukavan tasaisena koko reissun ajan. 

Varustelista talvimatkailijalle: 

  • Täydet kaasupullot  
  • Hyväkuntoiset talvirenkaat 
  • Mukaan sopiva lumilapio 
  • Eristyspeitto tuulilasille ja verhot ikkunoihin 
  • Lumiketjut, jos suunnaksi valikoituu jäinen erämaa 
  • Luistonestolevyt 
  • Lumiharja 
  • Jäänkaavin 
  • Lukkosulaa 
  • Otsalamppu tai taskulamppu 
  • Heijastin 

Mukavuuden varmistamiseksi matkaan kannattaa pakata myös vilttejä, lämpimät talvipeitot, villasukat, lämpimiä vaatteita ja talviseen keliin sopivat ulkoiluvaatteet. Vilukissalle sopivat myös lämpöpuhallin, lämpömatto ja varalle pakkasvahti. 

Matkailuauton valmistelu talviteloille 

Matkailuautoilun sijoittuessa lähinnä kesäkaudelle on tärkeää osata laittaa menopeli talviteloille odottamaan seuraavaa sesonkia.  
Suurin kysymys on tietysti se, missä matkailuautoa voi säilyttää talvikauden ajan.  

Olisi hyvä löytää lämmin tai viileä säilytystila, jossa auto saisi olla turvassa armottomalta talvelta, mutta oikealla valmistelulla auto selviää myös ulkotiloissa läpi talven. Esimerkiksi ajoneuvon peittävä pressukatos toimii hyvin sääsuojana, jonka kanssa ei tarvitse huolehtia lainkaan lumista. 

Pressusuojista puhuttaessa on kuitenkin huomautettava, ettei autoa saisi peittää tiiviisti pressulla, jotteivat ilman kierto ja kosteuden haihtuminen esty. Näin auto saadaan pidettyä kuivana ja raikkaana. Ilman kiertoa voi halutessaan tehostaa jättämällä tuuletusikkunan rakoselle, jos auto on suojassa eikä ikkunasta pääse vettä sisälle. 

Jos ajoneuvoa säilyttää taivasalla, lumet on hyvä käydä pudottamassa säännöllisin väliajoin auton katolta. Raskas lumikerros voi näet vaurioittaa matkailuauton rakenteita ja aiheuttaa kosteusvaurion. Lumien pudottaminen kannattaa tehdä esimerkiksi tikapuilta käsin pehmeällä harjalla. Auton katolle ei kannata astua, sillä se voi murtua poikkeuksellisen suuren pistepainon alla luoden kosteudelle oivan reitin sisään. 

Asuinosa valmiiksi talviunia varten 

Asuinosassa avaa kaappien ja laatikostojen ovet auki, jotta ilma pääsee vapaasti kiertämään niissä ja kosteus haihtumaan pois. Vie pois kaikki ruokatarvikkeet, niin kuivat kuin tuoreetkin, ettei vastassasi ole keväällä pilaantuneita ruokia tai jälkiä talven pienten jyrsijöiden juhla-aterioinnista. 

Älä jätä vuodevaatteita tai koristetyynyjä kosteuden armoille. Myös kaikki muu tavara kannattaa viedä pois, sillä pitkäkyntisiä voi liikkua talviaikaan tutkimassa talviteloilla olevia matkailuautoja. 

Tarkastele talven aikana, kuinka paljon kosteutta sisätiloihin kertyy. Sisätiloihin kertyvää kosteutta voi kerätä eri tavoin. Yleisimmin käytetyt keinot kosteuden sitomiseen ovat esimerkiksi silikaatti, silikaattia sisältävä kissanhiekka ja suola. Kosteudensitoja asetetaan esimerkiksi pesuvadin päälle niin, että kertynyt neste pääsee valumaan vatiin. 

Tekniset seikat kuntoon 

Yksi tärkeimmistä muistettavista asioista on vesijärjestelmän täysimääräinen tyhjentäminen ennen talviteloille laittoa. Jos raikas- tai harmaavesisäiliöön tai putkistoon jää vettä, ne voivat hajota jäätymisen seurauksena. Silloin keväällä on edessä suuri remontti. Tyhjennä säiliöt 

ja jätä tyhjennyshana auki koko talveksi. Voit vielä tyhjennyksen lopuksi puhaltaa putkistot tyhjiksi esimerkiski paineilmapuhaltimella. Muista myös tyhjentää septitankki tai kasettivessa! 

Jos ajoneuvossasi on Alde nestekiertoinen lämmitysjärjestelmä, tarkista järjestelmän pakkasenkestävyys. Matkailuauton akut kannattaa 

ladata täyteen samalla, kun ajoneuvon jättää talvehtimaan. Talvehtivan matkailuauton akut tyhjenevät hiljalleen ja niitä kannattaa käydä lataamassa täyteen muutaman kerran talvikauden aikana että ne pysyvät hyvässä kunnossa. 

Muita toimenpiteitä, joita voit tehdä matkailuautollesi ennen talviteloille laittoa, on vaihtaa siihen öljyt, pestä ja vahata sen kiiltäväksi ja tarpeen mukaan sen voi myös huollattaa. 

Huollata matkailuautosi talven jälkeen 

Ennen uuden sesongin aloittamista matkailuauto on hyvä huollattaa, jotta kauden aloitus lähtee sujuvasti liikkeelle. 

Suositeltuja huoltoja, jotka matkailuautolle kannattaa keväällä tehdä, ovat tiiveystarkastus ja vuosihuolto. Tiiveystarkastuksessa matkakodin rakenteet tarkastetaan perusteellisesti kosteusvaurioiden varalta. Vuosihuollossa asuintilan kunto sekä sähkö-, kaasu- ja vesijärjestelmät tarkastetaan. 

Suosittelemme, että viet matkailuautosi huoltoon hyvissä ajoin ennen sesongin alkua. Näin vältyt pahimmilta ruuhkilta ja saat huoltoasiat pois päiväjärjestyksestä hyvissä ajoin ennen ensimmäistä reissuasi! 

Huollatuksen ohella matkailuauton puhdistaminen ulkoa ja perusteellinen siivous sisältä ovat suotavia. Tarkastele myös kertynyttä kosteutta ja sitä, onko kosteudesta jäänyt jälkiä. Tuuleta sohvien irtoavat istuintyynyt ja patjat huolellisesti. Jos et syksyllä vaihtanut öljyjä, nyt on myöskin sen aika. 

Kiitos Talvimatkailijan oppaan lukemisesta! Toivomme, että löysit sieltä hyödyllistä tietoa tulevaa talvikautta varten. Ja ehkäpä jopa hieman intoakin talvimatkailun kokeilemiseen. 

Me autamme ja opastamme talvimatkailuun liittyvissä asioissa ja toivotamme sinulle mukavia talven reissuja! 
Touring Cars Team 

Scroll to Top